Are the Icelanders doing their homework?

Мечтата за полуфинал е жива. В сряда в MVM Dome в Будапеща ще се проведе големият сблъсък в основния кръг на група I. Световните шампиони от Дания вече са сигурни на полуфиналите, но зад тях все още има два отбора, които се борят за второто място в кръга за медалите. Изненадващо исландците все още са в жребия, макар и това да не зависи от тях самите.

Дания води в таблицата в тази група с 8:0 точки. „Викингите“ със сигурност ще заемат едно от първите две места. Олимпийските шампиони от Франция са на втора позиция с 6:2 точки. Les Bleus обаче все още могат да бъдат застигнати от Исландия, която е в изчаквателна позиция с 4:4 точки. Хърватия, Черна гора и Холандия нямат никакъв шанс да стигнат до полуфиналите.

Исландия трябва да продължи напред в 15:30 ч. и може да се надява да догони французите само с победа над Черна гора. Тогава обаче Франция ще трябва да загуби от Дания в най-големия мач вечерта, което е напълно възможно. В такъв случай прякото сравнение с Les Bleus би било в полза на островитяните. Затова преди началото на мача между Черна гора и Исландия все още може да се направи прогноза, че исландците ще стигнат до полуфиналите.

Ясно е, че отборът на Гудмундур Гудмундсон ще сложи всички яйца в една кошница и ще се стреми отчаяно да спечели двете точки срещу черногорците. В този случай ще стискаме палци на датчаните и се надяваме, че те няма да се подведат.

Черна гора – статистика и актуална форма

Черногорците бяха една от положителните изненади на Европейското първенство по хандбал. Всъщност се очакваше, че отборът на Зоран Роганович ще трябва да се откаже още в предварителния кръг. Но след очакваното поражение срещу Дания, този отбор надмина себе си и достигна до основния кръг след победи над Северна Македония и Словения. Никога досега Черна гора не се е представяла по-добре на европейско първенство.

По-добре от очакваното

В основния кръг отборът от Балканите беше смятан за пушечно месо, но след победата над съседите си от Хърватия дори мечтаеше да стигне до полуфиналите. Междувременно черногорците се върнаха на земята, защото в последните два мача претърпяха доста категорични поражения от Холандия и Франция.

Въпреки това победата срещу исландците може да е достатъчна за третото място в тази група, което ще удължи престоя им в Будапеща, тъй като все още ще се играе мачът за петото място. Затова предполагаме, че отборът на Зоран Роганович ще опита всичко още веднъж и можем да си представим, че ще играем с коефициент за положителен хендикап (+3,5) за черногорците между Черна гора и Исландия.

Това би означавало, че исландците поне ще спечелят висока победа. Черна гора беше пощадена от много сериозните епидемии от вируси, които преживяха други отбори. В сряда обаче ще липсват поне двама играчи – Милош Божович и Стеван Вуйович. Точната диагноза обаче ще бъде поставена само след подробен медицински преглед.

Отбор на Черна гора:
Голове: Matovic, Mijuskovic, Braunovic
Гръб: Гленджа, Чепич, Калудерович, Анделич, Симич, Николич, Драгашевич, С. Вуйович, Севалевич, Божович, Б. Вуйович, Вукичевич
Ляво крило: F. Vujovic, Abramovic
Дясно крило: M. Radovic, Cejovic, Vukic
Кръг: Lazovic, Simovic, L. Vujovic, Corsovic, Grbovic
Треньор: Roganovic

Последни мачове, изиграни от Черна гора:

European Championships Main Round Grp. 1
01/24 2022 – Черна гора 27 – 36 Франция

01/22 2022 – Черна гора 30 – 34 Нидерландия

01/20 2022 – Черна гора 32 – 26 Хърватия

Европейско първенство, предварителен кръг, група A
01/17 2022 – Черна гора 33 – 32 Словения

01/15 2022 – Северна Македония 24 – 28 Черна гора

Island – Статистика & текуща форма

Исландия също не беше задължително да се разчита на Европейското първенство по хандбал. В продължение на десет години северноевропейците не са постигали кой знае какви успехи в големите турнири. Въпреки това този отбор има невероятен манталитет и затова никога не бива да го отписвате, защото отборът на Гудмундур Гудмундсон има изключителни качества на няколко позиции.

Грандната победа срещу Франция

Въпреки това беше изненадващо, че Исландия се представи много уверено в предварителния кръг. Победите срещу Португалия и Холандия все още са в рамките на очакваното. Но с победата над Унгария островитяните елиминираха рано домакините. В основния кръг те претърпяха тежко поражение от световните шампиони от Дания.

Шедьовърът обаче щеше да последва само два дни по-късно, когато те пометоха олимпийските шампиони от Франция с 29:21 от залата. Тази победа все пак може да бъде много важна за прякото сравнение. Исландците вече щяха да са на полуфиналите, ако не бяха претърпели ненужно поражение с 22:23 срещу Хърватия в понеделник. Секунди преди края Исландия имаше възможност да вкара победен гол, но допусна гол при контраатака и падна.

Гудмундур Гудмундсон трябваше да се справи с многобройните отсъстващи. Най-малко седем играчи, включително голямата звезда Арон Палмарсон, все още са в изолация по време на старта.

Отбор на Исландия:
Голове: Gustavsson, Hallgrimsson, Björgvinsson
Назад: Smarason, Jonsson, G. Kristjansson, Palmarsson, O. Gudmundsson, Ingason, Asgeirsson, V. Kristjansson, Magnusson, K. Kristjansson, Einarsson
Ляво крило: Elisson, Borkelsson
Дясно крило: Gudjonsson
Кръг: Gislason, Vidarsson, Arnarsson
Треньор: G. Gudmundsson

Последни мачове от Исландия:

European Championships Main Round Grp. 1
01/24 2022 – Исландия 22 – 23 Хърватия

01/22 2022 – Франция 21 – 29 Исландия

01/20 2022 – Дания 28 – 24 Исландия

European Championships Preliminary Round Grp. B
01/18 2022 – Исландия 31 – 30 Унгария

01/16 2022 – Исландия 29 – 28 Нидерландия

Черна гора – Исландия Пряко сравнение / H2H баланс

Черна гора срещу Исландия, това не е двойка, която е особено обичайна за възхищение в европейския хандбал. Причината за това е, че двамата обикновено са в една и съща група в квалификациите или финалите и поради това не могат да бъдат изтеглени един срещу друг. Ето защо досега са проведени само два двубоя между двата отбора.

Тези две срещи се проведоха в квалификациите за Евро 2016. Домакините спечелиха първия мач в Черна гора с минималното 25:24, но островитяните им отвърнаха със същото през юни 2015 г. Исландия спечели с 34:22 в собствената си зала, което означава, че директното сравнение между тези две нации е равностойно.

Черна гора – Исландия съвет

Черна гора наистина се представи много добре на това Европейско първенство. Черешката на тортата сега щеше да бъде мачът за петото място. Но за това е необходима победа в сряда. Но черногорците вече имат най-добрия финал на Европейското първенство в своята история. Различните компании за залагания не вярват, че могат да се повишат.

Исландия се нуждае от победа, за да може да се надява поне на полуфинал. Съдейки по представянето им досега, това определено би трябвало да е възможно в сряда, въпреки многобройните отсъствия. Залогът за победа на северноевропейците вероятно е добър избор между Черна гора и Исландия, въпреки че можем да си представим, че ще бъде трудно.

Отборът на Зоран Роганович отново ще даде всичко от себе си и ще се опита да надскочи себе си. Ето защо очакваме равностоен мач, който може да се реши едва във финалната фаза. Затова ви предлагаме коефициент за залагане за победа с хендикап (+3.5) за Черна гора между Черна гора и Исландия

Napsat komentář